Hur du bäst tar hand om valp


Det är alltid trevligt med husdjur. Men det kan vara svårt att ha en hundvalp i huset eftersom den ännu inte lärt sig vad som är rätt och fel. Som tur är kan du få hjälp med att träna din valp. Men det bör ändå vara du själv som gör det allra mesta av arbetet. Då vänjer sig valpen lättare vid just dig.

Var tydlig

Många hundvalpar gör sina behov på fel plats och tuggar sönder kläder eller skor om inte du som ägare säger ifrån. Du måste lära hunden redan från början att göra rätt. Rasta valpen ofta och ge den leksaker att sysselsätta sig med. På det sättet så sparar du möbler, strumpor och skor.

Valpar älskar att leka. Här har du chansen att på ett trevligt sätt vänja hunden vid att göra som du säger. Lär den till exempel att sitta vackert eller hämta saker som du kastar.

Sök efter råd och hjälp

Om du blir osäker på din hund så finns det mycket hjälp att få. Du kan exempelvis kolla in här. Eftersom detta är ett stort ämne så finns det mycket att läsa. Ta också kontakt med andra hundägare och gärna en uppfödare. Då får du mycket bra information.